Skip to main content

Media

Se tävlingens reultatutveckling live via Omega webbsida

Presskontakt: Peter Jonsson, Upsala IF Friidrott

 

Världsklasshopparna som utmanar Duplantis i Mondo Classic 2024

Bland de tio stavhoppare som kommer till IFU arena för att utmana Mondo i hans egen stavhoppsgala på hemmaplan – den 6 februari 2024 – finns idel välmeriterade OS och VM-medaljörer. 7 av stavhopparna är rankade bland de 8 bästa i världen, enligt internationella friidrottförbundet, World Athletics, världsrankinglista för 2023.

Det är ånyo ett ytterst välmeriterat startfält med idel OS och VM-medaljörer som kommer till Uppsala den 6 februari 2024. Medaljörerna från VM i Budapest 2023, Chris Nielsen (U.S) och Kurtis Marshall (AUS) är två högintressanta utmanare som har kapacitet att hoppa över 6 meter. Den unge fransmannen Thibaut Collet (FRA), som de senaste fyra åren höjt sitt personliga rekord med 10 cm årligen och passerade 5.90 cm vid VM i Budapest 2023 är ytterligare en intressant utmanare. Tvåfaldiga VM-guldmedaljören Sam Kendricks (U.S) har kommit tillbaka starkt efter ett skadefyllt 2022 och avslutade årets säsong med hopp på 5.95 cm vid Diamond League tävlingen Weltklasse i Zurich. En ytterligare högintressant hoppare är KC Lightfoot (U.S) , som satte nytt amerikanskt rekord med 6,07 vid tävlingar i Nashville i år. VM-finalisten Ben Broeders (BEL) och norske talangen Pål Haugen Lillefosse (NOR), som slog norskt rekord vid Mondo Classic 2022, är också klara deltagare till tävlingen.

– Att tävla på hemmaplan i Uppsala betyder någonting extra för mig, då jag alltid hoppar bra här. De hoppare som deltar i Mondo Classic 2024 kommer vara mina konkurrenter även vid OS i Paris senare under säsongen, säger Mondo Duplantis.

– Tävlingen har redan från första året 2022 varit en idrottsgala där den yttersta världseliten deltar. De stortrivs verkligen med att hoppa på en arena uppbyggd med fokus på stavhopp och en unik stämning och närhet till publiken, säger Peter Jonsson, projektledare för Mondo Classic 2024.

Mondo Classic 2024 har av Internationella friidrottsförbundet erhållt tävlingsstatus som World Athletics Indoor Tour Silver Meeting, vilket är den högsta möjliga rankingstatus och kvalitetsnivå som kan tilldelas internationella engrensstävlingar för friidrott inomhus. Till Mondo Classic 2024 införs även nya spännande moment för publik på plats, såsom mätning av hopparnas egentliga höjd över ribban vid passage.

Det fullständiga deltagarlistan vid Mondo Classic 2024 förväntas bli klar inom kort.

För mer information, kontakta:
Peter Jonsson, Projektledare Mondo Classic 2024, Upsala IF Friidrott
Mobil: +46(0)70 986 02 32, e-post: presschef@uiffriidrott.se

Henrik Wennberg, Sportchef, Upsala IF Friidrott
Mobil: +46(0)70 643 82 14, e-post: henrik@uiffriidrott.se

Upsala IF Friidrott: www.uiffriidrott.se

Biljettförsäljning, ackreditering, information: www.mondoclassic.se

Pressklipp 2023

Pressclip1_2023
Pressclip6
Pressclip3

Listan på stavhoppare som utmanar Mondo på IFU arena komplett

Thibaut Collet, Frankrike, ansluter till den skara av världsklasshoppare som sedan tidigare är klara för Mondo Classic den 2:a Februari. Under 2022 blev Thibaut Collet fransk mästare i stavhopp både inom- och utomhus och satte dessutom ett personbästa på 5,82 meter. En av publik-favoriterna från Mondo´s stavhoppsgala i februari förra året, greken Emmanuel Karalis blir den 11:e hopparen in i tävlingen.

23-01-05

Renaud Lavillenie var klar för deltagande i Mondo Classic 2023, men tyvärr har nu en skada satt stopp för hela hans inomhussäsong. En ännu ej helt läkt hälseneskada förhindrar deltagande. En nyhet som Renaud även gick ut med via sina sociala media kanaler ikväll. Han är dock fast besluten att komma tillbaka i god form till utomhussäsongen med VM 2023 i Budapest som huvudmål.

– Det är förstås tråkigt att Renaud tvingas avstå inomhussäsongen och Mondo Classic 2023 pga skada. Han har ju varit Mondo´s stora idol sen barnsben och en mentor under senare år. Men vi önskar honom all lycka med utomhussäsongen och VM 2023 i Budapest. Naturligtvis är dörren öppen för Renaud att komma och utmana Mondo vid ett annat tillfälle, säger Peter Jonsson, projektledare för Mondo Classic 2023

– Samtidigt glädjer vi oss åt att förra årets franske mästare, Thibaut Collet, ansluter till tävlingen. Hans resultatutveckling pekar rakt uppåt. Precis som i Mondo’s fall, med pappa Greg Duplantis, så tränas Thibaut också av en pappa som tillhört världseliten i stavhopp (Philippe Collet), säger Peter Jonsson.

Det innebär att den fullständiga deltagarlistan för Mondo Classic 2023 ser ut på följande vis:

 • Armand Duplantis SWE
 • Sam Kendricks USA
 • KC Lightfoot USA
 • Ernest Obiena PHL
 • Thiago Braz BRA
 • Bo Kanda Lita Baehre GER
 • Ben Broeders BEL
 • Kurtis Marschall AUS
 • Pål Haugen Lillefosse NOR
 • Emmanuel Karalis GRC
 • Thibaut Collet FRA

För mer information, kontakta:
Peter Jonsson, Projektledare Mondo Classic 2023, Upsala IF Friidrott
Mobil: +46(0)70 986 02 32, e-post: presschef@uiffriidrott.se

Henrik Wennberg, Sportchef, Upsala IF Friidrott
Mobil: +46(0)70 643 82 14, e-post: henrik@uiffriidrott.se

Upsala IF Friidrott: www.uiffriidrott.se

 

Världsstjärnorna som utmanar Mondo i Mondo Classic 2023

Bland de tio stavhoppare som kommer till IFU arena för att utmana Mondo i hans egen stavhoppsgala på hemmaplan – Mondo Classic 2023 – finns idel välmeriterade OS och VM-medaljörer. Flertalet av dem deltog i årets stavhoppsgala, men därtill finns ett par nya intressanta stavhoppare med på 2023 års deltagarlista; Kurtis Marschall (Aus), vinnare av Samväldesspelen 2022, och Bo Kanda Lita Baehre (Ger) som slutade på samma resultat som 4:e placerade Thiago Braz (5.87 m) vid VM-finalen i Oregon i somras.

22-12-19

Det är ånyo ett ytterst välmeriterat startfält med idel OS och VM-medaljörer som kommer till Uppsala den 2 februari.

Sam Kendricks (U.S), KC Lightfoot (U.S), Pål Haugen Lillefosse (Nor), Thiago Braz (Bra) och Ernest Obiena (Phi) är några av de stavhoppare i absoluta världstoppen som återkommer till IFU Arena även 2023 för att utmana Mondo om segern. Notervärt är att  Ernest Obiena var den enda stavhopparen som besegrade Mondo under utomhussäsongen 2022, med ett hopp på 5.91 m i sitt sista försök vid Diamond Leaugegalan i Bryssel, medan Mondo hade tre rivningar. I VM-finalen i Oregon, satte Obiena ett nytt asiatiskt stavhoppsrekord med 5.94 cm och säkrade bronsmedaljen.

Det fullständiga deltagarlistan vid Mondo Classic 2023 förväntas bli klar i början av januari.

För mer information, kontakta:
Peter Jonsson, Projektledare Mondo Classic 2023, Upsala IF Friidrott
Mobil: +46(0)70 986 02 32, e-post: presschef@uiffriidrott.se

Henrik Wennberg, Sportchef, Upsala IF Friidrott
Mobil: +46(0)70 643 82 14, e-post: henrik@uiffriidrott.se

Upsala IF Friidrott: www.uiffriidrott.se

Biljettförsäljning, ackreditering, information: www.mondoclassic.se

Årets succéartade stavhoppsgala är tillbaka 2023

Efter en makalös utomhussäsong, med VM-guld och världsrekord, återkommer Mondo Duplantis till inomhusarenorna i början av 2023. Tio av världens bästa stavhoppare kommer till Uppsala för att utmana Mondo Duplantis i ”Mondo Classic” på sin hemmaarena i Uppsala  den 2 februari 2023.

22-11-17

Upsala IF Friidrott arrangerar stavhoppsgalan ”Mondo Classic” i samarbete med titelsponsorn Beijer Byggmaterial AB och ett flertal andra sponsorer. ”Mondo Classic” är en del av World Athletics World Indoor Tour tävlingsprogram 2023. Startfältet kommer bli något extra, med några nya namn som tillkommer jämfört med årets deltagare i stavhoppsgalan.

– Det kommer inte enbart vara en stavhoppstävling av världsklass, utan en 2.5 timmar lång show. Publik på plats i arenan kommer att få uppleva en helt magisk stämning, med ljussättning, film, musik och en specialdesignad arena. Något som hopparna själva säger inspirerar till hopp på höga höjder, säger projektledaren för ”Mondo Classic” Peter Jonsson Upsala IF Friidrott.

Friidrottshallen i IFU arena (www.ifuarena.se ) rymmer upp till 2500 personer med tillfälligt uppbyggda läktare för tävlingen. Stavhoppsbanan kommer att vara centralt placerad i hallen, vilket kommer ge publik på båda läktarsidorna en förstärkt känsla av närhet till de tävlande.

– Det kommer återigen bli en fantastisk upplevelse att få se världens bästa stavhoppare tävla och bjuda på en show i vår fina friidrottshall på IFU arena. Antalet åskådarplatser är dessutom fördubblat jämfört med 2022 års gala, vilket ger möjlighet till fler att uppleva världens bästa stavhoppsgala, säger Henrik Wennberg, sportchef i Upsala IF Friidrott.

IFU arena stavhoppsbana i kombination med galakänslan passade de tävlande i 2022 års gala. Det var den första inomhusstavhoppstävlingen i historien med tre hoppare över 590 cm i samma tävling. Vi fick se ett nytt världsårsbästa på 604 cm satt av Mondo, som dessutom var en hårfin rivning från ett nytt världsrekord. Flera toppresultat noterades, då norrmannen Pål Haugen Lillefosse satte ett nytt norskt rekord och greken Emmanuel Karalis slog sitt personliga rekord. Båda med hopp på 5.81 m.

För mer information, kontakta:
Peter Jonsson, Projektledare Mondo Classic, Upsala IF Friidrott
Mobil: +46(0)70 986 02 32, e-post: presschef@uiffriidrott.se

Henrik Wennberg, Sportchef, Upsala IF Friidrott
Mobil: +46(0)70 643 82 14, e-post: henrik@uiffriidrott.se

Upsala IF Friidrott: www.uiffriidrott.se

Biljettförsäljning, ackreditering, information: www.mondoclassic.se

Titelsponsor

Huvudpartner

Partner

Mediapartner